There was an error in this gadget

Sunday, 13 September 2015

melayu terlupa

kadang kala kita lupa bahawa Rasullullah x pernah mengajar kita untuk membalas kutukan yang diterimanya dengan kutukan

antara sebabnya adalah mengutuk/membalas semula menjatuhkan diri kita sama taraf dengan orang yang mengutuk kita, menyebabkan pahala
 kita berkurangan kerana menyebut perkara yang sia sia, serta mengibaratkan diri kita tiada perubahan daripada orang jahiliah sedangkan kita di besarkan dengan cara islam..

untuk orang yang merasakan pemimpin dia oang yang benar, maka kutukan ke atas pemimpinnya x akan memberi kesan kepada dirinya kerana Nabi Muhammad saw pernah dibaling najis, dihalau dan dilontar batu, tapi baginda hanya membalas dengan doa agar dikurniakan hidayah ke atas mereka, serta dielakkan dari bala oleh Allah swt walaupun Jibril as pernah memberi cadangan ini kepada baginda.

Kes Alvin Tan yang menghina orang islam.. sesungguhnya orang yang mencelanya menjatuhkan dirinya sama taraf dengan Alvin Tan. sesungguhnya Rasullullah tidak perlukan perlindungan kita daripada celaan celaan di dunia ini, kerana Allah swt sendiri akan melindunginya, dan Islam juga tidak perlukan perlindungan ummatnya kerana janji Allah swt bahawa Islam dan Alquran akan selamat hingga ke hari qiamat, yang perlu dilakukan oleh ummat islam kini hanyalah mengamalkan Sunnah yang Rasulullah ajar kepada kita (sunnah Rasullullah sangat banyak, sila rujuk pakar) malahan, apa yang perlu kita lakukan sebenarnya adalah menyampaikan dakwah serta membela saudara seagama, bukan sebangsa, Bangsa hanyalah satu perbezaan adat sesama manusia, tetapi yang dipandang Allah swt adalah ibadah dan taqwanya

ambil kisah kerajaan Melaka dan kerajaan Johor dahulu, kukuhnya mereka bukan sahaja kerana kegiatan perdagangan yang menguasai timur dan barat, tetapi sebenarnya pegangan mereka pada agama, bukan bangsa, kerana bagi pahlawan terdahulu seperti Tuk janggut, Hang Nadim Nadim, perjuangan mereka adalah pada dasar agama, bukannya bangsa, seperti yang berlaku pada zaman kerajaan islam terdahulu, mereka menegakkan agama daripada bangsa, tapi zaman kejatuhan mereka kerana terlalu mengutamakan bangsa sehingga mengabaikan agama.

kepada seluruh manusia yang bergelar melayu, utamakanlah agamamu daripada bangsamu, kerana jika kau mengutamakan bangsamu dari agamamu, maka huru haralah kehidupanmu. ingat, agamamu menjamin kehidupanmu dunia dan akhirat, bangsamu akan luput selagi mana prioriti berdasarkan bangsa masih diamalkan. 

kadang kala kita x sedar bahawa bangsa melayu hanyalah minoriti di dalam dunia ini sperti mana kaum kaum asli di seluruh dunia, tetapi jika kita mengutamakan agama, maka kita adalah antara majoriti dunia yang sepatutnya mampu memelihara saudara seagama.

hentikanlah prioriti bangsa, sebaliknya tegakkan semula syiar islam.

Sunday, 15 June 2014

WORLD CUP MELALAIKAN UMAT MANUSIA

salah faham dalam dunia bola
FIFA- Fédération Internationale de Football Association
sebuah persatuan bola sepak sedunia
FIFA world cup - world cup football championship organized by FIFA

bg saya, world cup ni xde pape pown kaitan dengan kes2 perang dalam dunia, even organized to unite world population, so jgn selalu buat teori konspirasi dan mengumpat serta menyebarkan fitnah, dosa memfitnah ssh nak dihapuskan, lagi susah dari dosa berzina, jadilah seperti ulama ulama terdahulu, selalu perbaiki an mengambil kebaikan dalam setiap kejadian, bagi kes world cup, jom sama sama kita solat tahajud dan berdoa agar team favourite kita menang serta doa agar krisis di middle east akan terhenti dengan rahmat Allah serta x effecting umat islam seluruh dunia

yang lalai adalah manusia, jgn salahkan orang lain atas kelalaian anda..

Sunday, 25 May 2014

Quote of the day

-belajarlah untuk belajar kerana cintamu pada ilmu Allah, bukannya belajar kerana kamu mencintai dunia yang fana-

-hari yang runsing selalunya memikirkan perkara yang sia-sia, hati yang tenang kerana selalu memikirkan betapa rindunya pada iman-

-hidup yang bermakna apabila kau berjalan di jalan Allah, selagi kau mengikuti jalan ini, selagi itu kemanisan iman dapat kau rasai, dan selagi itu kau mendapat keredhaannya-

-tidur yang tenang adalah bila kau selesaikan ibadah yang wajib bagimu, tidur yang resah pabila kau teringatkan dosa2 mu yang kau masih belum tebusi-

-usaha yang baik adalah dengan hati yang ikhlas dan tangan yang halal, usaha yang buruk adalah dengan hati yang hasad dan tangan yang mencemari- 

Bidaah. kontroversi dan implikasi

kesilapan sesuatu berlaku akibat menggunakan perasaan sebagai wacana dalam menghukum sesuatu perkara.. sesuatu perkara yang syubhah(tidak yakin akan dalilnya) seharusnya diperbincangkan dari sudut hukmah dan keperluan.. kerana dalam membincangkan perkara seperti ini, perlu kajian dan perbandingan untuk pelbagai perkara, situasi, environment dan juga keperluan semasa. selagi tidak bercanggah dengan hukum syara' sesuatu perkara adalah harus hukumnya. tetapi jika telah difatwakan hara bagi jumhur ulama, yakni mendapat persetujuaan seluruh ulama, maka hukum haram boleh dijatuhkan selagi tidak menentang syara' dan sesuai bagi situasi masa kini.. dalam perkara bidaah, terbahagi kepada bidaah hasanah dan sayyiah, hukum bidaah harus bagi hasanah dan makruh jika berlebihan, dan sayyiah pula haram kerana lari dari syariat.

bidaah selalunya diperbesarkan kerana selalu terjadi apabila sesuatu kaum mengutamakan bidaah daripada ibadah asal dan menjatuhkan hukum bidaah kepada sunnah, sedangkan bidaah tidak diamalkan oleh Nabi Muhammad dan para sahabat. selalunya terjadi bidaah kerana ikutan daripada ulama2 yang mereka hormati dan mereka melakukan bidaah ini mendahului perkara yang utama dalam syara. bidaah dapat dikenalpasti dengan cara kelakukannya dan selalunya bersifat agresif dan pasif, yang mana selalunya dilakukan secara berlebih-lebihan. antara implikasi bidaah adalah dapat memecahbelahkan ummah kerana mewujudkan perbezaan fahaman yang nyata(tidak seperti perbezaan mazhab yang mana hanya menyentuh pada perkara yang kecil dan mengikut keadaan geografi setempat), dan selalunya diagung-agungkan sedangkan mereka mengambil kesempatan atas perkara bidaah ini untuk kepentingan sendiri

perkara bidaah ini adalah salah di sisi kebanyakan ulama dan hanya segelintir yang mengatakan harus hanya pada bidaah yang membawa kebaikan sahaja. dan bidaah ini seharusnya tidak boleh mendahului ibadah yang wajib dan sunnah kerana dikhuatiri akan merosakkan pemikiran mereka yang kurang arif dalam hal ini, dan menyebabkan perpecahan dalam hal ibadah yang sepatutnya tiada konflik. oleh itu, perkara bidaah seharusnya dipandang dari sudut keperluan dan implikasi kepada generasi akan datang, jika bidaah itu tidak memberi kebaikan, maka wajib dijauhi dan dihapuskan.

-detective nie-

Sunday, 11 May 2014

MAHUKAN PENDAPATAN ATAS 1.5k SEBULAN?.. INI BUKAN SKIM CEPAT KAYA, TAPI TIPS2 YANG SANGAT BERGUNA

mai sini aq senaraikan kerja2 yang boleh memberi gaji bulanan mencecah 1.5K sebulan
1. rider utk fast food(makan free+elaun extra+duit tips customer+duit minyak dan lain2 lagi)
2.berniaga di tepi jalan,(jual nasi lemak/buah2/air/dll-sangat kurang anak muda nak try cara ni pasal malu)
3.berniaga dipasar malam, asalkan ader kereta dah cukup sbgi transport(makanan adalah cara yang paling cepat, jual stokin sebagai starter adalah cara paling selamat and still dapat dijadikan sebagai part time work)
4.bercucuk tanam kecil2lan, cuz harga barang makanan sangatlah tinggi, so untung pasti banyak..and still boleh dijadikan pendapatan sambilan cuz boleh dibuat pada masa lapang(ditujukan pada budak kampung yang x tau nk buat aper2)
5.memancing, walaupun sukar, tapi dengan teknologi masa kini sbagai sumber ilmu, x ssh nak jadikan memancing sebagai pendapatan, harga ikan sangat tinggi dan anda x perlu modal banyak setiap kali mancing(still boleh djadikan pendapatan sampingan)
6.blogger/ online bisnes/website maker/dll yang menggunakan internet sebagai sumber pemasaran,(modal sangat kecil tapi peluang untuk berjaya sangat tinggi jika rajin belajar dan kreatif.
7.buat street show di kawasan yang padat,(band, personal,menyamar jadi patung,badut, dan jual hasil kreatif sprti yang ada di pasar seni dan bukit bintang, sgt bagus sebagai pendapatan sambilan dan mencari peluang yang ada)
8. belajar untuk membaiki barangan elektrik dan elektronik, cuz x ramai anak melayu bukak bisnes ni, lagi2 pasaran barangan elektronik banyak dimonopoli oleh golongan cina, india dan pakistan.
9. belajar ilmu pertukangan, cuz sekarang kalau nak buat rumah boleh untuk lebih 1/4 daripada harga pembuatan rumah tersebut, and still x payah keluar modal banyak jika anda ada alatan yang diperlukan(orang melayu senang nak buat bantuan untuk barang2 perkakas daripada pelbagai agensi, asalkan anda berusaha bersungguh-sungguh dan jujur dalam melakukan sesuatu pekerjaan, dengar citer pasang tile rumah boleh untung sampai 1-4 k bergantung pada hasil dan time taken)
10. kerja dengan agensi safeguard/security/especially bagi security utk universiti, ayah saya pengawai keselamatan universiti malaya, gaji bulanan mampu memcecah 1.5k berkar OT dan elaun kedatangan yang baik, dan lebih 2K semasa menjadi ketua pengawal keselamatan siap boleh buat loan 100K utk buat rumah kat kG. dan still dapat buat part time bawak teksi average 30-100 per day income(belum tolak bayar teksi dan duit gas, but still banyak for self consumption)

So. kerjalah dengan bersungguh2 dalam apa jua bidang yang anda ceburi, dan tunjukkan peningkatan prestasi dalam melakukan pekerjaan, jangan curi tulang dan asyik ponteng kerja, cuz perbuatan sebegini selalunya memakan diri. rezeki yang berkat adalah rezeki yang berasal dari usaha sendiri, dan halal dari segi barangnya dan perbuatannya.

PS: aku x tau la kalau anak muda sekarang ni still nak komplen xde keje, sedangkan aku baru senaraikan 10 kerja yang aku tau, yang aku x tau, entah2 banyak lagi. yang ni pun kerja yang sangat senang cuz bagi yang x sambung belajar, anda xde pressure nak buat assignment yang bertimbun.. so boleh lah buat 2 kerja dalam satu masa, the best, satu kerja tetap dan satu kerja yang anda boleh buat dalam leissure time.. a.k.a bila mampu..

x susah kalau nk susah, x senang kalau nk senang, tapi susah kalau dah susah, dan senang kalau dah senang..

Friday, 18 April 2014

NOTA PASAL ANTI HADIS

hurmmm..

ader beberapa percanggahan yang ada dalam beberapa komen di atas..

menurut pandangan hamba yang biasa ini:

1. dalam Khutbah yang terakhir, telah nabi nyatakan untuk merujuk Alquran dan sunnahnya( hadis yang benar dari nabi, yakni yang sahih). so perlu rujuk kedua Alquran dan Hadis...

2. Alquran banyak membincangkan hukum, so daripada Alquran kita boleh tahu sesuatu hukum, dan Hadis digunakan untuk mentafsir Alquran .. kerana Alquran x boleh ditafsir melalui akal semata.. jadi Alquran boleh dikatakan sebagai rujukan utama dan Hadis sebagai rujukan kedua..

3. Alquran hanya menyatakan sesuatu secara terang atau secara tidak langsung, tapi Hadis merupakan satu rujukan yang hadir daripada Nabi Muhammad yang mana Allah memberikan ilham tersebut kepada Nabi melalui pelbagai medium. oleh itu, boleh dikatakan Alquran dan Hadis adalah Dari Allah. dan Hadis boleh dikatakan interpretasi Nabi muhammmad ntuk Alquran dan situasi2 yang berlaku ketika itu dan ilhamnya daripada Allah swt.

4. Jika Hadis tidak boleh dipakai kerana ia berasal daripada Nafsu Nabi Muhammad, maka Alquran jika tidak boleh dipakai kerana Sahabat tidak nampak bagaimana Nabi menerima Alquran.. tetapi Nabi muhammad telah meletakkan garis panduan Alquran sendiri untuk membezakan dengan Hadis dan ti lakukan oleh sahabat untuk pembukuan Alquran supaya jelas perbezaan ALquran dan Hadis. Hadis pula adalah ucapan perbuatan Nabi Muhammad yang disaksikan oleh Sahabat bagi situasi yang berlaku.  jadi, Alquran dan Hadis sama2 benar

5. Ulama-ulama terdahulu berusaha untuk mengasingkan hadis mengikut kategori supaya dapat dipastikan nasab hadis dan dapat dipastikan kesahihan sesuatu Hadis.. malahan, kebanyakan ulama mendapat hadis directly daripada sahabat yang diyakini kesahihannya.. penelitian yang detail dan tegas telah dilakukan untuk memastikan hadis tersebut sahih. walaupun terdapat hadis yang daif dan tidak pasti nasabnya, ia boleh dijadikan rujukan selagi mana bukan sebagai amalan yang wajib yang melampaui hukum dalam Alquran dan tidak melampaui syarak yang ditetapkan.. jika bercanggahan, maka haram diikuti dan boleh dijatuhkan hukum kafir dan musyrik.

6. setiap orang mempunyai interpritasi yang berbeza dengan Alquran dan Hadis, maka di situ sepatutnya wujud majlis syura atau pun boleh dikatakan majlis yang menghimpunkan ulama2 yang alim untuk perdebatan, bagi menyeragamkan sesuatu pentafsiran bagi sesebuah hadis atau potongan ayat Alquran. agar seragam dengan situasi masa kini(contohnya:cara berhadas, tayammum). jika masih tidak mencapai persetujuan, selalunya sesuatu perkara menjadi syubhah atau sah bergantung pada mazhab, kerana perbezaan mazhab adalah bergantung kepada kedudukan geografi dan keperluan setempat.


Sekian ulasan daripada saya, harap maaf jika tidak terang dan tidak sehaluan dengan pemikiran saudara, kerana saya berbicara atas pemikiran logik seorang manusia biasa tetapi berfikir dari sudut yang positif, bukannnya menurut nafsu semata.. semoga kesilapan ditegur dengan cara yang baik. jika maki hamun, maka terbuktilah kebenaranku, kerana Nabi Muhammad dimaki hamun kerana mennyampaikan kebenaran.

ps:. setuju dengan hamka, sesuatu perkara perlulah dikaji bukan dikeji

Thursday, 30 January 2014

lorong lorong yang kesilapan

hidup ini penuh dengan kepelbagaian, komplikasi dan implikasi sering menjadikan hidup kita tidak pernah leka dengan kebosanan. dan jika timbulnya kebosanan, maka dia hanya berada di tempat yang sama dan kedudukan yang sama, yakni tiada berbeda dari dahulunya hingga kini, maka mencari sesuatu yang baharu tetapi tiada petunjuk, lalu dilemparkan dirinya ke jalan yang tidak ketahui hujung pangkal, selalunya tersesat dan tersalah pilih lorong ketika mencari destinasi. lantas, akhirnya terjerat dengan kejahilan sendiri. seharusnya diperkukuhi hati dan nalurinya, dalam mencari pentunjuk dan arah, agar tidak terpesong olehnya dari durjana durjana yang malang lagi merbahaya. lalu terselamatlah dia dari bahana, dan tercapailah olehnya kejayaan yang tidak disangkanya. maka jika terpesong hatinya dek keindahan yang palsu, maka terjatuhlah dia ke lembah hina, tiada jalan melainkan melangkah ke belakang, mencari kembali persimpang yang silap itu, yang mana amatlah sukar dicari, kerana sesungguhnya kita suka mencari kesilapan diri, dan jika ketemuan, amatlah sukar untuk memilih lorong yang benar, kerana tali tali kesilapan kuat mengikat diri, menjadi beban yang teramatlah berat sehingga menyukarkannya melalui lorong yang asalnya lapang, menjadi sempit kerana dipenuhi masalah masalah yang lama. sekiranya beruntungan, maka dapatlah dia melepaskan tali itu satu persatu, jika tidak, maka kekallah bebannya ditanggungnya hingga ke destinasi terakhirnya

-detective nie-